Nieuws

Blijf op de hoogte van de activiteiten, initiatieven en andere nieuwtjes van Gent Fair Trade.

Ontdek FIBR: nieuw en radicaal transparant alpaca-merk

FIBR trui

Wat is FIBR?

FIBR is een nieuw en radicaal transparant knitwear merk dat zachte truien van alpacawol verkoopt. Fairchain knitwear heroverweegt de hele waardeketen: van de bron van de grondstoffen, de makers van de kleding tot hoe de sweater in je kast belandt.

Wat maakt FIBR uniek?

Een van de grootste problemen in de mode-industrie is het ontbreken van transparantie. FIBR is zich hiervan bewust en creëerde daarom haar eigen waardeketen in Peru. Ze verbinden drie lokale spelers in Peru om de alpaca productie eerlijker te laten verlopen.

FIBR trui 2

In deze nieuwe waardeketen is het duidelijk waar het materiaal vandaan komt, wie ermee aan de slag gaat om de truien te maken en hoe de trui uiteindelijk in jouw kast belandt. Op FIBR’s website kan je zien waar elke euro van de prijs van het kledingstuk naartoe gaat. Erg transparant!

Daarnaast is de FIBR-trui gemaakt van 100% natuurlijke materialen: van de alpacawol tot de labels en de naaigaren die 100% van katoen zijn gemaakt. Wetende dat de wereldwijde mode-industrie wordt gedomineerd door synthetische vezels (tot 60%), is dit vrij uniek. We schreven ook een artikel over fossiele mode: of hoe de mode-industrie in het geheim afhankelijk is van synthetisch materiaal (lees: olie).

Steun FIBR tot 14 maart

FIBR is een start-up en heeft een crowdfunding actie die nog loopt tot 14 maart. Sta jij achter dit radicaal transparante merk?

Foto's door Jasper van der Linden