Nieuws

Blijf op de hoogte van de activiteiten, initiatieven en andere nieuwtjes van Gent Fair Trade.

De Eerlijke Koffiequiz: De antwoorden

Meegedaan aan onze Eerlijke Koffiequiz en benieuwd naar de juiste antwoorden? Of wil je gewoon meer ontdekken over eerlijke koffie? Lees hier alle wistje-dates over (eerlijke) koffie!

WFTD 2021 16x9 z tekst

Hoeveel kopjes koffie worden er wereldwijd dagelijks gedronken?

Wereldwijd worden er dagelijks meer dan 2,5 miljard kopjes koffie gedronken!


Waar groeit de geliefkoosde koffiebes?

Vandaag groeit er koffie in het hele gebied tussen de Keerkringen ten noorden en zuiden van de Evenaar, de zogenaamde ‘bean belt’. De koffiestruik vindt haar oorsprong in Ethiopië.

Wie ontdekte als eerste de koffiebes?

Volgens de overlevering merkte een zeker Kaldi, een herder, dat zijn geiten wel héél opgewonden raakten nadat ze de vruchten van een bepaalde struik gegeten hadden. Hij besloot er zelf ook eens van te proeven, en na wat uitproberen was de koffie zoals we hem kennen geboren.


Voor hoeveel omzet zorgt koffie per jaar? *omzet= alle inkomsten van een bedrijf

Met een wereldwijde omzet van 170 miljard euro per jaar is koffie big business. Tientallen miljoenen mensen leven ervan, honderden miljoenen drinken het elke dag.


Hoeveel van deze omzet krijgen de producerende landen?

Veel heeft te maken met het feit dat enkele gigantische bedrijven steeds meer macht naar zich toetrekken in deze sector. Deze koffiereuzen verliezen zich in een onderlinge concurrentieslag en leggen een enorme druk op de prijzen in alle schakels van de handelsketen. Druk die vooral terechtkomt op de schouders van de eerste schakel, de koffieboer. Dat zorgt ervoor dat koffieboeren het met een gebrekkig inkomen moeten stellen, ze ontvangen slechts 10%.


De grondoorzaak van hét kernprobleem (het bovengenoemde percentage dat de producent verkrijgt) binnen de koffieproductie wordt veroorzaakt door?

Veel van de problemen in de koffieproductie worden veroorzaakt door een hardnekkig lage koffieprijs voor boeren. Zij leven vaak ver onder de armoedegrens. Dit staat in schril contrast met de miljarden die worden verdiend met koffieconsumptie.


Koffieboeren staan enorm onder druk om kosten te besparen, dit uit zich vooral in?

Koffieboeren staan onder druk om kosten te besparen, vooral door lonen te verlagen. Loonarbeid is verreweg de grootste kostenpost voor boeren, tot wel 60 % van de totale kosten.

WFTD Story Highlight

Hoeveel % van alle koffie wordt geëxporteerd door de vijf bekende handelsbedrijven?

Terwijl er vele miljoenen koffieboeren zijn, wordt bijna de helft van alle koffie geëxporteerd door maar vijf handelsbedrijven. De koffie wordt geïmporteerd door koffiebranders. De tien grootste koffiebranders brengen samen 35 % van alle koffie op de markt.


Hoeveel % van de totale import koffie wordt binnen de Europese Unie gebrand?

Een paar zeer grote branders domineren de koffiemarkt, die op één na allemaal hun hoofdkantoor in Europa of de Verenigde Staten hebben. Fusies en overnames in de sector blijven de consolidatie in de markt aanjagen en het marktaandeel en de waarde van deze bedrijven vergroten. Deze consolidatie blijkt ook uit het feit dat 86% van de totale import van de Europese Unie wordt gebrand.


Waar vind je de grootste voorraad Arabica koffie ter wereld?

De grootste voorraad Arabica koffiebonen ter wereld is te vinden in de haven van Antwerpen.


Voor hoeveel ton aangekochte Fairtrade groene koffie zorgt Oxfam jaarlijks?

Oxfam is de pionier van België in Fairtrade-gelabelde koffie. Met jaarlijks zo’n 450 ton aangekochte Fairtrade gecertificeerde groene koffie voert Oxfam de top 10 aan van fairtrade koffiemerken in België. De top 10 is goed voor 80% van het totaal verkochte volume fairtradekoffie in België.


Veel mensen drinken koffie om er wakker van te worden. In welk drankje zit meer cafeïne?

Espresso mag dan wel een van de kleinste kopjes koffie zijn, het is wel de krachtpatser van alle koffiesoorten! Een pure koffiesoort die door echte koffieliefhebbers gewaardeerd wordt vanwege de intense koffiesmaak. En voor wie de smaak te bitter of te sterk is, zijn er inmiddels vele varianten bedacht.

Vaak wordt gedacht dat dit sterke kopje koffie ook extra veel cafeïne bevat. Dat is een fabel. Een espresso bevat zo’n 63 mg cafeïne terwijl in een gewoon kopje filterkoffie zo’n 85 mg cafeïne zit.


Oxfam werkt sinds … structureel samen met drie Oost-Congolese coöperaties: Sopacdi, Muungano en RAEK? Hun leden produceren arabicakoffie op de steile hellingen langs de as Goma-Bukavu.

Oxfam werkt sinds 2010 structureel samen met drie Oost-Congolese coöperaties: Sopacdi, Muungano en RAEK voor arabicakoffie. Maar wist je dat Oxfam in 1971 als fairtradepionier zijn eerste koffie kocht uit Tanzania. Het was de eerste 100% fairtradekoffie in België.


Hoe moesten de boeren uit Kivu (de Congoleese partner Sopacdi) vroeger hun bonen verkopen vooraleer de samenwerking met Oxfam?

Door de moeilijke situatie in Kivu konden ze hun koffie alleen verkopen als ze hem eerst naar Rwanda smokkelden. Boeren moesten ’s nachts in gammele bootjes het Kivumeer oversteken … Elke week kwamen er op deze manier mensen om het leven.


Oxfam België streeft voornamelijk voor economische rechtvaardigheid met een focus op gendergelijkwaardigheid. In de koffieketen uit zich dit voornamelijk in?

Miljoenen mensen moeten leven van minder dan 1 dollar per dag, en 70% van hen zijn vrouw. Samen met Oxfam komen vrouwen en meisjes op voor hun rechten en vechten ze tegen discriminatie. Want gender gelijkwaardigheid is in het voordeel van iedereen, vrouwen én mannen.

Bron: Copain

Foto: Oxfam Fair Trade