Nieuws

Blijf op de hoogte van de activiteiten, initiatieven en andere nieuwtjes van Gent Fair Trade.

€6000 voor goede doelen en zorgsector via mondmaskers van Mr.Manchette

Duurzame en modieuze mondmaskers vinden is ondertussen eenvoudig in Gent. Alle textielzaken op onze hotspotpagina hebben wel een duurzaam alternatief in de rekken liggen. An Boone van Mr. Manchette ging een stap verder. Ze produceert niet enkel duurzame en modieuze mondmaskers, ze koppelde er een heuse solidariteitsactie aan.

Mr Manchette matching

Ik ben ermee gestart omdat ik me bij de start van de lockdown gewoon niet wou en kon focussen op een nieuwe collectie. Wij hadden stof liggen, dus waarom die niet inzetten om anderen te helpen beschermen.", aldus initiatiefneemster An Boone. "Ik heb er vrij snel de solidariteitsactie aan gekoppeld waarbij ik maskers wegschenk aan goede doelen." Per twee verkochte mondmaskers schenkt ze er één aan het goede doel, verplegers, mantelzorgers of (ex-)kankerpatiënten.

En dat bleef niet zonder resultaat. De mondmaskers van Mr. Manchette vallen goed in de smaak. "In totaal heb ik al voor meer dan €6000 maskers weggeschonken."

Lokale en eerlijke productie

Voor haar productie ging An een partnerschap aan met maatwerkbedrijven uit Ronse, Hamme en Sint-Jans Molenbeek. Zo zijn niet enkel de stoffen duurzaam, maar is ook de productie lokaal en sociaal. Een compleet verhaal dus.

"Ik vind het heel mooi dat de maskers gemaakt worden door kansengroepen en dat wij er dan ook wegschenken aan kansengroepen. Voor mij is de cirkel zo mooi rond. Ook dat hoort bij het coöperatief ondernemen, vind ik.", vertelt An. "We gebruiken de reststoffen van Mr. Manchette, die zijn biologisch en eerlijk. Sommige klanten vinden het ook leuk om een masker te hebben dat hetzelfde is als een hemd dat ze reeds hadden of samen kochten."