Nieuws

Blijf op de hoogte van de activiteiten, initiatieven en andere nieuwtjes van Gent Fair Trade.

Ga op zoek in je huis, en win een box vol comfort food [Fair in je kot]

World Fair Trade Day2

Boeren, kleermakers, arbeiders... om de hoek of aan de andere kant van de wereld, ze verdienen allemaal een eerlijke verloning voor de producten die zij kweken of maken. En laat het nu juist dat zijn waar eerlijke handel, of fair trade, om draait.

Zaterdag 9 mei is het de internationale dag van de fair trade. Dat is een wereldwijde feestdag voor mensen die zich inzetten voor eerlijke handel. Meer dan 300 eerlijke handelsorganisaties organiseren die dag activiteiten en evenementen om aandacht te vragen voor het recht op goede arbeidsomstandigheden, en de nood om ongelijkheid aan te pakken.

Dit jaar zal deze dag een iets andere invulling krijgen, maar de oproep blijft dezelfde: wij willen geen kleding uit sweatshops, geen chocolade waar kinderen voor moeten werken.. Kortweg, geen producten waar wantoestanden en uitbuiting bij aan de pas komen.

Eigen mapje

En dat is mogelijk. Het aanbod aan ethische en ecologische producten stijgt, en de groep mensen die bewust nadenken over hun aankopen groeit. In Gent alleen zijn er al meer dan 80 winkels, restaurants en café's waar je eerlijke producten kan kopen.

Tijdens deze corona-crisis is het echter jammer genoeg niet mogelijk om grote acties op te zetten samen met deze ethische organisaties en ondernemers. Daarom vragen we met Fair in je kot om World Fair Trade Day vanuit je eigen huis in de kijker te zetten.

We zijn ervan overtuigd dat iedereen wel een favoriet fairtradeproduct in huis heeft. Daarom roepen we op om dat ook met ons en je vrienden te delen. Zo tonen we samen het mooiste en lekkerste uit de fairtradewereld.

Ga op speurtocht in je kot, en win een box vol comfort food!

Fairtradeinuwkot2of14

Een eerlijke jurk, een (h)eerlijke kop koffie, een Fairphone of waarom niet een vrolijke vaas uit eerlijke handel, in aanloop naar World Fair Trade Day (zaterdag 9 mei) ontdekken we graag wat jouw favoriete fairtradeproduct is.

Ga dus op zoek in jouw kot, trek een leuke foto of maak een fijn filmpje en deel dat via facebook of instagram. Tag ons in je bericht of story en wie weet ontvang jij binnenkort onze boxen bomvol comfort food.

Hoe ga je te werk?

De wedstrijd loopt tot zaterdag 9 mei (23u59), we delen 3 boxen met comfort food* uit aan de leukste inzendingen.

  • Op Facebook: Post jouw foto/filmpje en tag @Gentfairtrade. Vergeet niet om je post openbaar te delen, anders zien we hem niet.
  • Op Instagram: post jouw foto/filmpje als bericht of story en tag @Gentfairtrade_FairFashionFest. Staat je profiel niet publiek zichtbaar? Geen probleem, je kan je foto ook in een berichtje naar ons sturen.
  • Geen social media? Stuur jouw foto of filmpje naar info[at]gentfairtrade.be

De inzendingen kunnen gepost worden op onze social mediakanalen.

*Samengesteld pakket met het lekkerste dat de Oxfam Wereldwinkels te bieden hebben: chocolade, chips, wijn, nootjes, biertjes... All fair, all good.

Eerlijke handel?

2020 Fairtradekoffie

Eerlijke handel is een simpel principe: wanneer je producten koopt, moeten de mensen die meewerkten aan de productie, het transport, de marketing... ervan een correcte verloning krijgen voor hun werk.

Dit simpele principe in de praktijk brengen, is helaas minder eenvoudig. Wat is dat, een correte verloning? Wat is de aanvaardbare ecologische impact voor het kweken van voeding? Ons marktsysteem is er bovendien op gericht om producten zo goedkoop mogelijk aan te bieden, en wij -de consumenten- zijn dat ook zo gewoon. Zeg nu zelf, als je in de winkel twee schijnbaar gelijke producten ziet liggen en je krijgt niet meer informatie dan de prijs, dan ga je meestal voor de goedkoopste variant.

Combineer deze menselijke reflex met het feit dat er weinig informatie moet gegeven worden over de manier waarop producten worden geproduceerd, en het zal niet verbazen dat bedrijven op zoek gaan naar manieren om kosten te besparen, ook al gaat dat ten koste van mensen en het milieu.

Oxfam Wereldwinkels (OWW) is pionier op vlak van eerlijke handel. Zij pleiten voor strenge wetgeving die eerlijke handel garandeert (via lobbywerk) en gaan ook zelf actief eerlijke producten verkopen om producenten te steunen. Zo willen ze bewijzen dat eerlijke handel in de praktijk mogelijk is.

OWW hanteert 6 criteria om handel eerlijk te noemen:

  1. Werken aan rechtvaardige handelsregels op lokaal, nationaal en mondiaal niveau;
  2. Een bijdrage tot een menswaardig inkomen voor achtergestelde producenten, vooral in het Zuiden;
  3. Zo rechtstreeks mogelijke aankoop met maximale transparantie;
  4. Kiezen voor capaciteitsopbouw van achtergestelde producenten;
  5. Respect voor mens en milieu;
  6. Duurzaam partnerschap.

Naast Oxfam, zijn er veel ondernemers die zelf op zoek gaan naar de meest ethische varianten van de producten die ze willen aanbieden. We houden deze ondernemers bij in onze hotspotlijst.