Eerlijke handel is een simpel principe: wanneer je producten koopt, moeten de mensen die meewerkten aan de productie, het transport, de marketing... ervan een correcte verloning krijgen voor hun werk.
Dit simpele principe in de praktijk brengen, is helaas minder eenvoudig. Wat is dat, een correte verloning? Wat is de aanvaardbare ecologische impact voor het kweken van voeding? Ons marktsysteem is er bovendien op gericht om producten zo goedkoop mogelijk aan te bieden, en wij -de consumenten- zijn dat ook zo gewoon. Zeg nu zelf, als je in de winkel twee schijnbaar gelijke producten ziet liggen en je krijgt niet meer informatie dan de prijs, dan ga je meestal voor de goedkoopste variant.
Combineer deze menselijke reflex met het feit dat er weinig informatie moet gegeven worden over de manier waarop producten worden geproduceerd, en het zal niet verbazen dat bedrijven op zoek gaan naar manieren om kosten te besparen, ook al gaat dat ten koste van mensen en het milieu.
Oxfam Wereldwinkels (OWW) is pionier op vlak van eerlijke handel. Zij pleiten voor strenge wetgeving die eerlijke handel garandeert (via lobbywerk) en gaan ook zelf actief eerlijke producten verkopen om producenten te steunen. Zo willen ze bewijzen dat eerlijke handel in de praktijk mogelijk is.
OWW hanteert 6 criteria om handel eerlijk te noemen:
- Werken aan rechtvaardige handelsregels op lokaal, nationaal en mondiaal niveau;
- Een bijdrage tot een menswaardig inkomen voor achtergestelde producenten, vooral in het Zuiden;
- Zo rechtstreeks mogelijke aankoop met maximale transparantie;
- Kiezen voor capaciteitsopbouw van achtergestelde producenten;
- Respect voor mens en milieu;
- Duurzaam partnerschap.
Naast Oxfam, zijn er veel ondernemers die zelf op zoek gaan naar de meest ethische varianten van de producten die ze willen aanbieden. We houden deze ondernemers bij in onze hotspotlijst.