Nieuws

Blijf op de hoogte van de activiteiten, initiatieven en andere nieuwtjes van Gent Fair Trade.

Stap vooruit in fairtradebeleid: naast textiel nu ook ICT en natuursteen

De Stad Gent blijft inzetten op een solidair internationaal beleid. Naast eerlijk textiel wordt nu ook de aankoop van eerlijke ICT en natuursteen een speerpunt. Verder komt er een fairtradelabel voor evenementen en zal de Stad haar internationale contacten door een mensenrechtencommissie onder de loep laten nemen.

20200417 Beleidsnota internationale Solidariteit

Fair trade

190910 oxfam fairtradegemeenten uitreiking sintpietersabdij gent tomverbruggen 09 1000pix 72dpi

Gent heeft een sterke reputatie als fairtradegemeente en wil dat zo houden. Eerlijke handel blijft ook deze legislatuur een speerpunt. De Stad Gent heeft al een sterk aankoopbeleid als het gaat om eerlijk textiel en eerlijke voeding, maar kijkt nu ook naar ICT en natuursteen. Partners zoals Fair ICT Flanders en TruStone zullen de Stad helpen die doelstelling te bereiken. De Stad Gent zal de vraag naar eerlijke producten ook blijven stimuleren, niet alleen via gerichte communicatie, maar ook via evenementen zoals het Fair Fashion Fest. Ook de lancering van een label voor fairtrade-evenementen zit in de pijplijn.

‘Dankzij onze inspanningen – samen met heel wat partners – rond eerlijk textiel zijn we Europees koploper eerlijke handel. Maar deze titel is geen eindpunt. We blijven verder werken rond voeding en textiel, maar kijken ook richting ICT en natuursteen. We willen ook een label voor eerlijke evenementen lanceren.’

Tine Heyse, schepen van Milieu, Klimaat, Wonen en Noord-Zuid

Mensenrechtencommissie

Het respecteren van mensenrechten is niet alleen de rode draad bij het aankoopbeleid en het financieel beleid van de Stad, maar ook in het onderhouden van internationale contacten. Daarom zal de Stad Gent een mensenrechtencommissie in het leven roepen die de internationale contacten onder de loep zal nemen en aanbevelingen zal doen. Er wordt ook een congres georganiseerd waar steden en gemeenten, het middenveld en academici hun kennis kunnen delen.

Bruisend Vredeshuis

Vredeshuis

De Stad Gent blijft ook het Gentse middenveld, met zijn vele organisaties en vrijwilligers, ondersteunen. Dat gebeurt niet alleen via subsidies, maar ook via het aanbieden van bijvoorbeeld vormingen en ontmoetingsruimtes. Het Vredeshuis blijft daarbij dé plaats waar ideeën en initiatieven samenkomen. Een huis waar jaarlijks duizenden kinderen en jongeren langskomen, maar waar ook bijeenkomsten en evenementen plaatsvinden.

Participatief traject dekolonisering

Verder wil de Stad Gent het maatschappelijke debat rond internationale solidariteit blijven stimuleren en ruimte geven. Het jaarlijkse activiteitenfestival Belmundo is daarbij een van de uithangborden, maar op dit moment loopt bijvoorbeeld ook een participatief traject rond dekolonisering, dat in het najaar verschillende aanbevelingen moet opleveren.

‘Op 30 juni 2020 zal het 60 jaar geleden zijn dat Congo onafhankelijk werd. Zoveel jaar later is de discussie over de erfenis van het kolonialisme zeer actueel, ook in Gent. Momenteel loopt hierover een participatief traject met een diverse groep Gentenaars. Een debat dat in het najaar zal resulteren in een rapport met aanbevelingen.’

Tine Heyse, schepen van Milieu, Klimaat, Wonen en Noord-Zuid