Nieuws

Blijf op de hoogte van de activiteiten, initiatieven en andere nieuwtjes van Gent Fair Trade.

Gent krijgt circulaire voetpad, en dat is goed nieuws voor mens en milieu

De stad Gent maakt deze week bekend dat ze als eerste Belgische stad een circulair voetpad krijgen. Het voetpad is het resultaat van het project ‘Stapsteen naar een circulaire stad’, waarin partners VITO, Orbix, UGent, Vlaanderen Circulair en de Stad Gent het gebruik van duurzame materialen in de stadsomgeving onderzochten, met de bedoeling die ook te gebruiken als bouwmaterialen.

Deze ontwikkelingen zijn goed nieuws voor het klimaat (omwille van de lagere CO2-uitstoot), maar ook voor mensen rond de wereld.

364358 stapsteen 64475c original 1600065723

Waarom is dit niet enkel goed nieuws voor het milieu?

Cement (of beton, dat van cement gemaakt wordt) is allesbehalve een onschuldige grondstof. De productie ervan gaat gepaard met onteigeningen door multinationale machten (landgrabbing) en enorme verontreiniging van lucht, bodem en water. Cementproductie is wereldwijd verantwoordelijk voor 6 procent van de CO2-uitstoot, en dat is zonder rekening te houden met het transport ervan.

De enorme vraag naar het product en de sterke machtconcentratie in de cement- en betonindustrie zorgen voor een gevaarlijke cocktail die leidt tot machtsmisbruik en uitbuiting. De Environmental Justice Atlas rapporteert dan ook over 59 bekende broeihaarden van conflict gelinkt aan deze industrie.

Wat maakt de klinkers van de Stad Gent dan circulair?

Voor de productie ervan wordt gebruikt gemaakt van metaalslakken en CO2 (beide afvalstoffen uit reststromen) die op hun beurt opnieuw grondstoffen worden. Bovendien worden er geen traditionele cement- of betonproducten voor de productie gebruikt. Hierdoor nemen de stenen zelfs meer CO2 op tijdens de productie dan dat er vrijkomt door de productie. Dit zorgt voor een veel lagere impact op het milieu.