Nieuws

Blijf op de hoogte van de activiteiten, initiatieven en andere nieuwtjes van Gent Fair Trade.

Gent kreeg ereplek op Internationale Fair Trade Towns Conferentie in Wales

20191019 IFFTC2

Dit weekend kwamen enkele honderden Fairtradevrijwilligers en -activisten samen in Wales voor de internationale Fair Trade Towns-conferentie. Gent kreeg een ereplek toegewezen op het evenement omwille van de unieke samenwerking tussen stadsbestuur, middenveld, vrijwilligers en ondernemers.

20191019 IFFTC1

Met 100-den deelnemers van over heel de wereld is de internationale Fair Trade Towns-conferentie het grootste evenement van de Fair Trade-beweging. Elk jaar wordt er samengekomen om ervaringen en kennis uit te wisselen, om te komen tot eerlijke handel.

20191019 IFFTC3

Het was de 13de keer dat de conferentie doorging, en voor deze editie zakten we af naar Wales, dat in 2008 uitgeroepen werd tot Fair Trade-natie. De ideale plaats dus voor een conferentie rond eerlijke handel.

Met workshops en lezingen van onder andere Erinch Sahan (directeur van de World Fair Trade Organisatie), Michael Gidney (directeur Fairtrade Foundation) en producentenvertegenwoordigers als Jenipher Wettaka Sambazi (koffieproducent bij MEACCE, Uganda) kregen we een beter inzicht in de internationale trends van de Fair Trade-sector.

Bijzonder inspirerend was de presentatie van Sophie Rae, de oprichter van Ripple. Ze startte de eerste non-profit, zero-waste winkel van de UK, waarin ethische en ecologische standaarden hand in hand toegepast worden.

20191019 IFFTC5

Ook Gent Fair Trade werd gevraagd om het podium te bestijgen om onze campagne voor te stellen, omdat we de eerste winnaars zijn van de EU Cities for Fair & Ethical Trade Award.

Er was vooral veel interesse voor onze inspanningen op vlak van duurzame overheidsaankopen (door de Stad Gent), het Fair Fashion Fest en het partnerschap tussen de Stad Gent en Oxfam Wereldwinkels regio Gent.

"Het is de samenwerking tussen vrijwilligers, stad, middenveld en ondernemers die ervoor zorgt dat we in Gent zo'n mooie resultaten kunnen neerleggen op vlak van eerlijke handel." aldus Jonathan Janssens, coördinator van Gent Fair Trade, "Het is deze unieke manier van werken die ervoor zorgt dat initiatieven zoals ons textielplatform op lange termijn kunnen blijven bestaan".

En als we schepen Tine Heyse en burgemeester Mathias De Clercq mogen geloven, zal dit de komende jaren niet anders zijn: ‘’Gent is een fiere FairTradeGemeente. Als stad maken we al jaren werk van eerlijke handel: duurzaam aankopen, onze eerlijke pioniers in de kijker plaatsen en met heel veel Gentse actoren samenwerken om samen het verschil te maken op vlak van duurzaamheid. Ons mooi resultaat van de Fair-O-Meter en onze titel van Europese hoofdstad van eerlijke handel maken dat duidelijk en daar willen we blijven op inzetten.”

Mooie vertegenwoordiging uit heel België

Deze acht fijne mensen vormden de Belgische delegatie in Wales: