TEXTIEL PLATFORM VOOR ONDERNEMERS

Gent heeft een rijk textielverleden.

De stad staat bekend om zijn nijverheid, maar Gents textiel werd niet altijd in de beste omstandigheden vervaardigd. Daarom is het voor Gent, als eerste Fair Trade Gemeente van België, belangrijk om binnen het verhaal van eerlijke handel ook een moderevolutie op gang te trekken.

Een platform speciaal voor ondernemers uit de textielsector die duurzaam willen werken.

De mode-industrie is de afgelopen 20 jaar sterk veranderd, dat is ook te merken aan ons koopgedrag. Kledij is goedkoper dan ooit en winkelketens worden dan ook bestormd door grijpgrage kooplustigen. We staan echter niet genoeg stil bij de textielarbeiders, katoenboeren en leerlooiers die moeite hebben om te overleven met het minieme loon dat ze krijgen.

Daarom onder andere hebben we het textielplatform op poten gezet voor ondernemers die zich samen willen inzetten voor eerlijke mode. Het platform is intussen uitgegroeid tot een draaischijf aan informatie, waarbij de betrokken ondernemers hun toeleveringsketen onder de loep nemen en een beter idee krijgen waar de kleding die ze aanbieden vandaan komt.

20190205-FFT6-16

Draaischijf aan informatie (kennisuitwisseling)

Het is onze ambitie om het platform een draaischijf aan informatie te laten zijn. We nodigen experten uit die inhoudelijke sessies aanbieden rond ketenverantwoordelijkheid.

Daarnaast is er steeds ruimte voor kennisuitwisseling tussen de deelnemers onderling. Op deze manier brengen we ondernemers, experten, stadsmedewerkers en middenveldorganisaties met elkaar in contact.

Eerlijke mode zichtbaar maken

De stad wil eerlijke mode zichtbaarder maken, en eerlijk textiel sterker op de kaart zetten. Dat gebeurt via allerlei initiatieven, o.a. het tweejaarlijkse Fair Fashion Fest en de Inspiratiegids voor Modebewuste Alternatieven.

20180214 FFT5 1

Goed voorbeeld: het aankoopbeleid van de Stad Gent

2019-Gent-david-libeert-1388916-unsplash-1

De Stad wil zelf haar ketenverantwoordelijkheid opnemen als inkoper van textiel door een zo duurzaam mogelijk ‘raamcontract’ af te sluiten voor werkkedij. Dat heeft wel degelijk zijn impact, omdat de stad om de drie jaar voor zo’n 1 miljoen Euro aan kleding inkoopt. Gent wil ervoor zorgen dat haar arbeiders “de meest eerlijke kleding die op de markt beschikbaar is” dragen. De Stad werkt concreet rond de werkkledij voor de medewerkers van de stad en het OCMW.

Niet enkel Gent kan beter worden van een hogere standaard in haar aankoopbeleid. Door het goede voorbeeld te geven, zal er ook steeds meer aanbod zijn voor andere aankopers. Gent is de eerste stad die fairtradekledij zó groots aanpakt. Dat doet ze met de hulp van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG). Samen maken ze een tool­box: een instrument dat andere overheden helpt om ook eerlijke kleding te kopen. In de hoop dat zoveel mogelijk steden en gemeenten volgen.

Deel uitmaken van het textielplatform?