Nieuws

Blijf op de hoogte van de activiteiten, initiatieven en andere nieuwtjes van Gent Fair Trade.

Het Vredeshuis lanceert nieuw educatief aanbod 2022-2023

Het Vredeshuis lanceert vandaag haar vernieuwde gratis educatief aanbod. Met behulp van een gevarieerd pakket aan methodologieën, was het nog nooit zo eenvoudig om te werken rond wereldburgerschap vanuit de klas. Je kan kiezen voor: nascholing voor leerkrachten, activiteiten met begeleiding, filmvoorstellingen en educatieve materialen, en dit voor leerlingen van het kleuter- tot en met het middelbaar onderwijs.

Onderzoek de sporen van de kolonisatie, doe mee met de kinderrechtenwandeling, laat je verrassen door kortfilms en muziektheater, kruip in de huid van een vluchteling of ontdek het verhaal achter je onderbroek.

Ruime aandacht voor eerlijke handel

Het educatief programma moet kinderen en jongeren informeren en sensibiliseren over globale thema’s en hen aan te zetten om werk te maken van alternatieven en gewenste duurzame veranderingen. Hieronder een greep uit het aanbod:

2020 Educatief aanbod

Van Katoen [Filmvoorstelling]

Het verhaal achter jouw onderbroek

Stéfanne Prijot volgde de reis van een onderbroek: van de katoenvelden in Oezbekistan langs de ververijen in India en de fabrieken in Indonesië tot in de winkel van haar moeder in België. Ze geeft ons een intieme kijk in het leven van vijf vrouwen in de textielsector.

Hoe Fair is smart? [Educatief materiaal]

Lesbundel over eerlijke elektronica

Smartphones, laptops, tablets… ze zijn onmogelijk weg te denken uit ons leven, maar wist je dat ze grondstoffen bevatten uit Latijns-Amerika en Afrika, en dat ze worden gemaakt in fabrieken in landen als Thailand, Mexico en China? De productie is complex en vindt plaats in landen over heel de wereld, maar toch wordt een smartphone gemiddeld niet langer dan twee jaar gebruikt.

‘Hoe Fair is Smart?’ laat leerlingen het verhaal achter de toestellen ontdekken: van grondstof tot in de winkel. Thema’s als grondstoffen, productie, arbeidsomstandigheden en milieu-impact komen aan bod.

Geld verdienen met circulair werken 1080x675

Hé, dat is mijn geld!

Nascholing voor leerkrachten 2de en 3e graad secundair onderwijs

Aan de hand van een concreet uitgewerkte workshop komen de thema's financiële educatie, duurzame ontwikkeling en actief burgerschap aan bod. Na deze interactieve nascholing ben je klaar om met je klas aan de slag te gaan!

De nascholing omvat twee delen:

  1. Ervaringsgericht leren: We duiken samen in de workshop. Waarin schuilt onze eigen verontwaardiging over dagelijkse en wereldthema’s? Wat is de link met investeringen gemaakt door onze banken? En wat kunnen we concreet doen om daar iets aan te veranderen?
  2. Begeleiden van de workshop: We reflecteren, generaliseren en passen toe. Hiervoor vertrekken we van leerdoelstellingen, workshopervaringen met leerlingen, opbouw, gebruikte methodieken en de eigen houding.

Andere thema's in het educatief aanbod

Met dit educatief aanbod informeert het Vredeshuis kinderen en jongeren op een speelse manier over internationale solidariteit en de impact van wat we hier doen op mens en natuur wereldwijd.

Naast eerlijke handel, komen thema's aan bod als: dekoloniseren, duurzame ontwikkeling, mensen- en kinderrechten, vrede en vluchtelingen.