Nieuws

Blijf op de hoogte van de activiteiten, initiatieven en andere nieuwtjes van Gent Fair Trade.

Second Hand September; Oxfam daagt iedereen uit om in september enkel tweedehands te kopen

Second Hand September banner website 2022

[Persbericht van Oxfam België]

Oxfam moedigt in september mensen aan om geen nieuwe kleding te kopen en zich te beperken tot tweedehands stukken. Dit is beter voor het klimaat en kan - twee maanden voor de klimaatconferentie in Sharm-el-Sheik - tellen als symbool.

Met deze actie wil Oxfam België de nefaste invloed van de mode-industrie aankaarten.

“We denken niet automatisch aan de mode-industrie als we het over klimaatschurken of grote vervuilers hebben. Toch staat fast fashion-kleding gelijk aan massaproductie, wat een zware last betekent voor onze planeet. Jaarlijks belanden in heel België en overal ter wereld miljoenen kledingstukken op de vuilnisbelt. Wegwerpmode zet onze planeet en haar bewoners steeds meer onder druk. Die situatie is onhoudbaar,” zo klinkt het.

2 SHS square web NL

De textielindustrie produceert nu 20 procent van het wereldwijde afvalwater en is verantwoordelijk voor 10 procent van de totale CO2-uitstoot. Volgens het VN Klimaatverdrag stoot de textielindustrie meer CO2 uit dan de internationale luchtvaart en de scheepvaart samen. Ze is na de olie-industrie de meest vervuilende industrie ter wereld en is goed voor ongeveer acht procent van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen.

Barre omstandigheden voor textielarbeidsters

De textielindustrie is niet alleen nefast voor het klimaat. Fast fashion-kleding wordt heel goedkoop geproduceerd, wat leidt tot lage lonen en slechte arbeidsomstandigheden voor de kledingarbeiders. Zo zou een Bengalese werknemer 4,5 keer meer betaald moeten worden dan het huidige minimumloon om een behoorlijke levensstandaard te behalen. Om een gezin te onderhouden, zou dat bijna 9 keer meer moeten zijn. Bovendien zijn 80% van de Bengalese textielarbeiders vrouwen. 9 op 10 vindt haar loon onvoldoende om rond te komen. Door die lage lonen is kleding het op één na hoogste risicoproduct voor moderne slavernij.

Belgische cijfers

De Belg is de grootste textieldumper van Europa. Volgens Labfresh wordt in België elk jaar 170.000 ton textiel gedumpt - dat is het equivalent van meer dan 4.000 vrachtwagenladingen ton of 71 keer het gewicht van het atomium. Elke Belg gooit jaarlijks gemiddeld 60 items of bijna 15 kg aan textiel weg. Dat heeft een verwoestende impact op onze planeet en vergaande gevolgen voor de levensomstandigheden van miljoenen mensen.

3 SHS square web NL

In België worden elk jaar miljoenen jeansbroeken verkocht. Voor de productie van één jeans en één T-shirt is er naar schatting 20.000 liter water nodig om het katoen te verbouwen en te verven. Je zou meer dan 13 jaar nodig hebben om dat allemaal op te drinken. Aangezien er wereldwijd zoveel mensen zonder zuiver water leven, moeten we ons afvragen of dit wel verder kan. Door 30 dagen lang voor tweedehands te kiezen, help je water te besparen.

Je kan ook spullen geven

Belgen zijn gelukkig ook koplopers in recyclage. We doneren jaarlijks gemiddeld 16,7 kg kleding, voornamelijk via kledingcontainers. Maar liefst 92% van deze kleding kreeg een nieuw leven bij een nieuwe eigenaar, als poetslap of door hergebruik van de vezels. Heb je dus niets nieuws nodig in september, dan kan je ook je kleding schenken in de Oxfam tweedehandswinkels en textielcontainers. Met deze essentiële fondsen kan Oxfam wereldwijd tegen ongelijkheid en voor economische rechtvaardigheid strijden

Noot aan de redactie

Second Hand September