Nieuws

Blijf op de hoogte van de activiteiten, initiatieven en andere nieuwtjes van Gent Fair Trade.

Bashir Abdi wordt ambassadeur van Komaf Koffie

Bashir Abdi Webcover

[persbericht]
Olympisch medaillewinnaar Bashir Abdi steekt zijn schouders onder het Gentse Komaf Koffieproject dat mensen met een vlucht -of migratieachtergrond opleidt tot professionele barista. Om nog meer nieuwkomers te bereiken start het project een crowdfunding op.

Het initiatief van de stad Gent, Gent Fair Trade, de Belgische ontwikkelingssamenwerking en Oxfam België selecteerde 25 Gentenaars met een vlucht- of migratieverleden voor een opleiding tot professionele barista. Nu trekken ze met een mobiele koffiekar de stad Gent in om fairtrade koffies te verkopen en zo ook met de mensen een praatje te slaan. Op die manier breiden ze hun netwerk uit, oefenen ze hun Nederlands en krijgt hun zelfvertrouwen een boost.

Bashir abdi koffie staand

De mobiele koffiekar brengt mensen samen op markten of speelpleintjes waar veel mensen vertoeven en waar Bashir Abdi ook langsgaat met zijn wijkgerichte sportfederatie om een zo breed mogelijk publiek de kans te geven om te sporten.

“Ik wou graag ambassadeur worden van dit project omdat het verhaal erachter heel gelijkaardig is aan het mijne. Het is een project dat kansen creëert voor nieuwkomers. Ik kreeg kansen via de sport, wie weet krijgen deze deelnemers wel kansen dankzij koffie. Ik ben in de wolken over dit project en ik twijfel er niet aan dat er mooie resultaten uit komen,” aldus Bashir.

Bashir en baristas

Komaf Koffie schenkt koffie, met of zonder suiker of melk, maar wel altijd met een glimlach. Het project werd gelanceerd tijdens de Week van de Fair Trade in oktober. Bovendien is de kar helemaal duurzaam: van de bekers tot de koffie. De initiatiefnemers krijgen steeds meer aanvragen van nieuwkomers, en omdat ze voor alle deelnemers ten allen tijde een eerlijk loon willen garanderen, start er nu een crowdfunding. Daarmee kunnen de initiatiefnemers een loon voorzien aan de barista’s in opleiding, twee maal per jaar opleidings- en tewerkstellingsmogelijkheden aanbieden en de kar een facelift geven. Op die manier heeft iedereen de kans om aan het project deel te nemen.