Nieuws

Blijf op de hoogte van de activiteiten, initiatieven en andere nieuwtjes van Gent Fair Trade.

Be Aware Award; HOGENT beloont innovatief en duurzaam design

2019 Be Aware

De studenten van de opleiding Bachelor in de mode- en textieltechnologie van de HOGENT gingen aan de slag met de principes van circulaire economie en duurzaam design. Dit bracht hen bij een innoverend en duurzaam product.

Met de filosofie van “Waste is Food” in het achterhoofd gingen ze op zoek naar het ultieme ontwerp van een product dat na een eerste leven een nieuwe bestemming krijgt.

Het resultaat is een product dat voldoet aan de behoeften van de consument, alsook ecologisch verantwoord is, met een diversiteit aan mogelijkheden.

Op dinsdag 21 mei 2018 nestelden ze zich in het Groot Vleeshuis te Gent waar ze hun ontwerpen voorstelden aan de consumenten, de industrie en een jury van experten met Ralph Nafzger, The Ministry of Makers; Anja Cornelis, Broeikas; Anton Luiken, Saxion, Cedric Vanhoeck, Resortecs; Evelyn Lafond, OVAM; Karen Decavele, productontwikkeling Howest;

De 13 deelnemende teams even voorgesteld.

 • PocketSwitch - switch the pockets we stitch!
 • ICE cold – compact and stylish on and off the slopes.
 • Venturetent – van tent naar bike bag
 • TerraVie – Rest in peace not in toxins
 • Partout - for every mood a combination
 • Skoo - the shoe that only leaves a footprint
 • POOOF - sitting on your old clothes
 • FLAXY - nature @ home
 • Knap – met Knap word je knapper bij de kapper
 • M2C – pull of your shape
 • ZIB – a bag or a coat? No, a ZIB!
 • Down to Fit - only the special will fit in it.
 • In Light Out – double face mantel

Jury nomineert Down to Fit als winnaar

De jury van experten nomineerde het team van “Down to Fit” als winnaar van de ‘Be Aware Award 2019’ .

2019 Be Aware down to fit png

Down to Fit aan het woord:

Down to Fit is een modern en sociaal bewust kleding bedrijf. Onze collecties bestaan uit de meest kleurrijke en duurzame fashion op de markt, speciaal ontwikkeld voor mensen met het syndroom van Down.

LEUK

​Al het bovenstaande maakt onze collecties ook gewoon leuk om te dragen. Neem afscheid van de eindeloze zoektocht naar passende kledij en verwelkom schoonheid voor in uw kleerkast én voor de planeet. De springlevende kleuren die u vindt in onze kledingstukken weerspiegelen het optimisme en de levenslust van ons en onze klanten.

SOCIAAL BEWUST

​Bij Down to Fit staat comfort centraal. Wij zetten ons in om standaardmaten te voorzien voor mensen met het syndroom van Down, zodat ook zij snel en gemakkelijk mooie en vooral passende kleren kunnen kopen. Zo zorgen wij ervoor dat broeken inleggen of te grote hemden kopen zodat de hals past, officieel daden van het verleden zijn. Down to Fit houdt zich continu bezig met onderzoek om onze pasvorm te optimaliseren. Niet alleen de pasvorm is echter van belang. Alledaagse handelingen als een rits sluiten of knopen dichtdoen lukken nu zonder enige moeite dankzij onze aangepaste fournituren.

DUURZAAM

​Down to Fit geeft om onze planeet. Dat begint natuurlijk bij het gebruik. Onze kleren zijn stevig en gaan lang mee. Verder zorgen wij ervoor dat alles in en om onze kledij composteerbaar dan niet recycleerbaar is, zelfs de verpakking. Bij elk product van onze collectie vindt u de specificaties, die u vertellen welke materialen gebruikt zijn en wat u kan doen om ze gemakkelijk en milieuvriendelijk af te danken na een lang leven van comfort.

De publieksprijs ging naar het team van “IN Light OUT”.

2019 Be Aware In Light

“IN Light OUT” aan het woord:

IN light OUT biedt de perfecte oplossing voor fietsers op regenachtige dagen. Onze dubbelzijdige jas bestaat uit een regenjas met ingewerkte lichten en een manteljas. Eén druk op de knop van de powerbank kan de lichten aan en uit schakelen. Om extra veiligheid te garanderen heeft de jas een print met een reflectief patroon. De andere kant van het kledingstuk is gemaakt uit een zachte en modieuze teddy stof, waardoor het kan veranderd worden in een trendy jas.
Het model is stijlvol, maar toch zeer praktisch voor fietsers. De kap met lintjes kan worden aangetrokken wanneer dit nodig is. Er is een grote overkruis aanwezig die extra bescherming biedt tegen de regen. De mouwen hebben een polsboord die loshangende mouwen tegengaat en de warmte dan ook binnenhoudt.

De jas is ineen gestikt met WEAR²GO garen. Deze lossen op wanneer hitte wordt aangebracht, hierdoor kan de jas volledig uit elkaar gehaald worden. De teddy stof is gemaakt uit biologisch katoen en kan gerecycleerd worden. De waterafstotende stof zal hergebruikt worden in de verpakking.

Lees ook: Mode- en textieltechnologiestudenten voeren actie op de korenmarkt

20190424 FR Flashmob6

Op Fashion Revolution Day voerden een 60-tal studenten mode- en textieltechnologie actie op de Korenmarkt in Gent.

Zij zien liever een andere manier van werken in de textielindustrie, en onderschrijven de oproep van de Fashion Revolution-campagne voor waardig werk, leefbare lonen, transparantie en respect voor het milieu.