Nieuws

Blijf op de hoogte van de activiteiten, initiatieven en andere nieuwtjes van Gent Fair Trade.

Mijlpaal: 100ste Fair Trade Hotspot is een feit

Eigen mapje

Dat eerlijke handel in de lift zit, is al langer duidelijk. Jaar na jaar krijgen we te horen dat er meer producten met een fairtradelabel worden gekozen in de winkels. Maar die stijging laat zich niet enkel optekenen bij producten in winkels, ook het type handelaars en ondernemers die zich vestigen in Gent verandert. Steeds meer ondernemers kiezen ervoor om duurzaamheid centraal te plaatsen in hun manier van zaken doen.

Voor Gent Fair Trade betekent dit dat we steeds meer aanvragen krijgen van ondernemers om deel uit te maken van ons Fair Trade-netwerk. We maken dan ook met trots bekend dat we de kaap van 100 duurzame en ethische ondernemers in Gent hebben gehaald.

Al deze ondernemers zijn actief in Gent en implementeren eerlijke handel in de manier waarop ze zaken doen. We willen echt de pioniers in Gent op onze hotspotpagina zetten, dus je zal er geen handelaars op vinden die naast hun reguliere werking ook een hoekje met duurzame producten hebben.

2021 WIKD 3

De 100ste zaak die we in ons netwerk mochten verwelkomen is WIKD, de duurzame meubelmaker in Gent. WIKD is meer dan alleen maar een atelier waar prachtige meubels worden gemaakt van afvalmaterialen. Ze creëren een plek waar getalenteerde vluchtelingen samenwerken, waar ze zelf vorm geven aan hun carrière en waar ze de Nederlandse taal verder oefenen. Zij zijn de meesters van hun traject en vergemakkelijken zo op een spontane manier het integratieproces.

Maar WIKD is lang niet de enige nieuwe Fair Trade Hotspot in Gent. De voorbije maanden mochten we ook koffiebranderij Vandekerckhove, Chocolatier Fauve, modeontwerper Kristien Bogaert en textieldrukkerij FABRIC verwelkomen in onze groep van geëngageerde ondernemers.

2021 hotspot Van de kerckhove

Vandekerckhove brandt heerlijke koffie in Wondelgem en serveert die in het hartje van Gent, in hun bar in de brabantdam. Dat een van de oudste koffiehuizen in Gent nu ook Fairtradekoffie serveert, is niet alleen een mijlpaal voor Gent Fair Trade, maar is een geweldige stap voorwaarts voor onze mooie stad. "Als je een pakje koffie van Vandekerckhove opentrekt, ontwaar je een muzikale geur. De verse melange of single originkoffie brandt Louis steeds met zijn gitaar bij de hand. Muziek proef je hier niet enkel met je oren."

2021 Fauve

Bij een warme tas koffie, past vanzelfsprekend een heerlijke praline. Chocolade addics die wij zijn, kan je je vast voorstellen wat voor een vreugdedans wij hebben gemaakt toen Fauve van Fauve Chocolade aankondigde dat ze volledig overschakelde op Fairtradechocolade.

Haar chocoladeproducten zijn heerlijke en esthetische meesterwerken. Gelukkig leven we in een land met veel gelegenheden om chocolade te geven (en krijgen)!

Ons Gents Fairtrade-icoon, Christophe Ramont, ging trouwens met Fauve in gesprek over haar engagement, tijdens de online gesprekkenreeks Change Your Habits. Dat gesprek kan je hier herbekijken.

FABRIC TEAMFOTO KLEUR

FABRIC is een uniek bedrijf in Gent. Bij hen kan je terecht voor de aankoop en personalisatie van textiel. Alle technieken - borduren, zeefdruk, DTG en labelling - worden in huis uitgevoerd door een team van ervaren drukkers. "Gedreven door passie voor onze stiel en respect voor onze omgeving streven wij er naar om tot een eindproduct te komen die beide combineert. Daarom trekken wij de groene kaart en gaan wij jaarlijks voor ons GOTS-certificaat."

2021 Kristien Bogaert 3

Een laatste nieuwkomer in ons Fair Trade Hotspot-netwerk is modeontwerper Kristien Bogaert. Kristien houdt van prachtige stoffen met een verhaal en koopt enkel aan bij vertrouwde leveranciers. Waar ze kan, gebruikt ze duurzaam materiaal zoals linnen of tencel, regelmatig gaat ze op zoek naar prachtige restjes in lokale stoffenwinkels.

Zin om al deze zaken te ontdekken? Doe een Fair Trade Walk door Gent

Je kan al enkele jaren onze Fair Fashion Walks of de Fair Food Walk downloaden op onze website, maar er blijven steeds meer toffe, ethische en ecologisch verantwoorde adresjes bijkomen in Gent.

Daarom willen we jou de mogelijkheid geven om een wandelroute uit te werken, helemaal op jouw maat. Ontdek hier hoe jij jouw persoonlijke route maakt.