Nieuws

Blijf op de hoogte van de activiteiten, initiatieven en andere nieuwtjes van Gent Fair Trade.

Week van de Fair Trade 2021: Acties, evenementen en kortingen in Gent

210908 Week van Fair Trade fb banner B

Begin oktober organiseren we jaarlijks de Week van de Fair Trade. Voor 10 dagen is Gent dan helemaal in de ban van Eerlijk Handel. Onder het motto: ‘Gent, stad van de Fair Trade’, werken een brede groep partners samen om zoveel mogelijk inwoners te bereiken.

Activiteiten en initiatieven

Komaf Koffie tekening

We trappen de Week van de Fair Trade af met Komaf Koffie. Op 6 oktober is het de laatste stagedag van de Baristas van het Komaf Koffie-project. Enkele weken lang volgden een groep Gentenaars met een vlucht- of migratieverleden een intensieve opleiding tot professionele barista. Samen met hen gaan we de komende weken koffie's schenken doorheen Gent, in de meest sociale en duurzame koffiekar die je ooit beleefde.

Volg Komaf Koffie op instagram of Facebook om te ontdekken op welke locaties de baristas aan de slag zullen gaan.

Bezoek het atelier van Adama (6 oktober)

Yacintah is de zeepmaakster van Adama en heeft een diepe passie voor de natuur. Na lang reizen en leven in de nabijheid van natuur als haar leermeester heeft ze haar plantenkennis ontwikkeld. Alle zeepjes zijn ook op een ambachtelijke manier gemaakt en zijn stuk voor stuk uniek tot zelfs de verpakking. Er is geen enkel zeepje die de deur uitgaat zonder dat Yacintah deze heeft aangeraakt!

Ontdek het atelier van Yacintah tijdens haar opendeurmoment op 6 oktober van 10u tot 15u (Koningin Astridlaan 176, Gent), je krijgt er die dag ook zelfs een klein zeepje cadeau.

2021 Mariakerke Neuzekes

Oxfam Wereldwinkels in Gent lanceren fair trade neuzekes (6 oktober)

Dat is het feestproduct dat ter gelegenheid van 50 jaar Oxfam Wereldwinkels werd ontwikkeld door de Gentse Wereldwinkels en die vanaf nu tot einde voorraad te koop zijn. Dit echte Gentse streekproduct is gemaakt met fair trade suiker van onze Oxfampartner in Nicaragua en is verkrijgbaar in zakjes van 250 gr. Op is Op. We denken dat dit de enige fair trade cuberdons ter wereld zijn , dus zullen het ook wel de beste ter wereld zijn.

Te koop in alle Gentse Wereldwinkels maar ook in OWW Bottelaere, De Pinte en Deinze

Lamuzette

Laatavondshopping bij L'AmuZette (7 oktober)

Op donderdag 7 oktober houdt L'AmuZette een laatavondshopping van 18u-20u30 waarbij er een carebooth zal zijn van O My Bag. Zo kan iedereen die een O My Bag-artikel heeft, deze die avond laten opfrissen in L'Amuzette.

Alsook zal die avond een heat-press voor embossing zijn van O My Bag. Zo kunnen de initialen of een kort woord (max 6 karakters) worden geperst in een nieuw aangekochte accessoire van O My Bag (beperkte selectie en mogelijks op voorhand aan te kopen)

Locatie: L'AmuZette - Krommewal 2 - 9000 Gent

2021 Lost in Pablos nieuwewinkel1

Lost in Pablos viert feest! [8 & 9 oktober]

4 jaar geleden begon het avontuur van Lost in Pablos, een kledingzaak voor mannen die enkel met Europese merken werkt en voor een eerlijke productie kiest.

Sinds deze zomer is de winkel verhuist naar Vrijdagmarkt 38 en dat wordt gevierd!

8 en 9 oktober wordt een openingsweekend georganiseerd om de klanten en sympathisanten te verwennen.

Met op vrijdag 8/10 een avondshopping event van 17u tot 22u!

You are invited!

Meld je hier aan.

2021 studio AMA

Studio AMA opent de deuren [8 & 9 oktober]

Een samenkomst, een ontmoeting. In de Studio.
Met alles op tafel. Jouw AMAstuk(s), nieuwe AMAontwerpen en concepten,
een inkijk in de atelierwerking.Studio AMA nodigt je uit voor demo's rond circulair en sociaal design, het testen van nieuwe concepten, een collectievoostelling, een fotomoment 'Claim uw ambassadeurschap'...

Waar en wanneer?

  • 8 oktober: 14u tot 20u
  • 9 oktober 12u tot 18u

Bomastraat 35

Bezoek de website...

2021 OWW

Oxfam Wereldwinkels haar 50ste verjaardag, en jij bent welkom om mee te viere! (10 oktober)

Op 10 oktober vindt het slotevenement plaats voor 50 jaar Oxfam Wereldwinkels. Nadat de Oxvan een koffietour doorheen Oost-Vlaanderen doet, houdt de Oxvan halt onder de Stadshal van Gent. Met een stoet, panelgesprek, muziek, drankjes en veel gezelligheid. Wie graag nog iets opsteekt over Eerlijke Handel kan terecht bij de Oxvans. Daar zorgt Oxfam Wereldwinkel Gent-centrum voor de educatieve insteek met verschillende doe-opdrachten.

Van 14u45 tot 19u.

Place to be: stadshal, Gent

2021 OWW Wondelgem Hello Fair

Wereldwinkel Wondelgem biedt Hello Fair en Fair verwennen aan [10 oktober]

Tijdens de week van de Fair Trade kan je bij de Wereldwinkel in Wondelgem terecht voor 2 maaltijdboxen voor twee lekkere Hello Fair maaltijdboxen:

  • Pasta met tomatensaus en kidneybonen € 20
  • Quinoa met currypasta, zwarte linzen en kikkerewten. € 15

De verse groenten worden geleverd door Bioboerderij De Zonnekouter.

Kan je er niet genoeg van krijgen, dan kan je deze maaltijdboxen combineren met het Fair verwenpakket:

  • Koffie of thee met noussines, chocolade biscuitkoekjes en cookies. € 20

Place to be: Vierweegsestraat 24, 9032 Gent

2021 Blommm droogboeket

Workshop droogboeket bij Blommm [12 oktober]

Leer je eigen droogboeket samenstellen met een prachtige selectie van gedroogde bloemen van Blommm. Tijdens deze workshop krijg je het droogschikken onder de knie én je gaat naar huis met je eigen creatie.

Ontdek hier alles...

2021 Into the wild bloemen

Workshop herfstboeket bij Into The Wild Bloemen (12 oktober)

Dit is de ideale workshop voor iedereen die van bloemen houdt, maar niet weet hoe je begint aan het maken van een prachtige herfstboeket. Waarop moet je letten bij het kiezen van de bloemen, de kleuren,...? Tijdens deze workshop leer je alle tips and trics om een wild boeket te maken en dit met bloemen recht van het veld. Je krijgt de principes uitgelegd waarmee je daarna thuis verder aan de slag kan. Het boeket dat je maakt neem je uiteraard mee naar huis. Je leert ook alle basisbeginselen over het verzorgen en onderhouden van snijbloemen.

Waar en wanneer?

  • 12 oktober van 19u30 tot 21u30
  • Sint-Salvatorstraat 83, 9000 Gent

Schrijf je hier in...

2021 OWW Mariakerke food for change

Filmvertoning bij Oxfam Wereldwinkel Mariakerke [14 oktober]

Oxfam Wereldwinkel Mariakerke, samen met Gentse Voedselteams, Natuurpunt Gent, Boeren en
Buren en De Wassende Maan verwennen je met een filmavond in de Cafetaria van Natuurpunt, (Driepikkelstraat, Mariakerke).

Over de film: Food for Change vertelt het verhaal van vrouwen en mannen over de hele wereld die een ander voedselmodel uitvinden dat gunstig is voor de planeet, de natuur en onze gezondheid. Deze film toont hoe we drie keer per dag bewust kunnen kiezen om het voedselsysteem positief te beïnvloeden. Het is een hoopvolle documentaire die laat zien dat ieder van ons verandering kan brengen en die de recepten voor een economisch levensvatbare voedseltransitie onthult.

Reserveren verplicht.

Meer info...

1

Terra Cotta goes Pop-up! [16 oktober]

Pop-up! Op zaterdag 16 oktober opent Terra Cotta voor de eerste keer z'n fysieke deuren! Zo kan je nog gemakkelijker hippe tweedehands baby-en kinderkleding shoppen! Wie met een duurzaam vervoersmiddel komt krijgt bovendien 10% korting!

2

Tweedehands in de kijker bij Terra Cotta & Mic Mac Minuscule [6 - 16 oktober]

Tweedehands is leuker! Daarom willen Mic Mac Minuscule en Terra Cotta tweedehands op een toffe manier in de kijker zetten met een fotoactie. Post tijdens de Week van de Fair Trade een originele foto van jouw kleine spruit met zijn/haar favoriete tweedehands spulletjes of kleertjes op Instagram en tag @mic.mac.minuscule, @terra_cotta.be en @gentfairtrade_FairFashionFest! De leukste foto wint een speelgoedmand uit recuptextiel van Mic Mac Minuscule en een cadeaubon twv €50 voor de Terra Cotta webshop.

Deelnemen kan van 6 tot 16 oktober.

Lokaal5

Fairtrade Bokaal bij Lokaal [6 - 16 oktober]

De volledige Week van de Fair Trade lang kan je bij Lokaal een heerlijke, fairtradebokaal kopen.

De bokalen van Lokaal waren initieel de creatieve oplossing om meeneem maaltijden te voorzien tijdens de lockdowns, maar ondertussen is Bokaal het vaste concept geworden. Meer nog, momenteel prijkt de naam Bokaal in het groot aan de gevel van de zaak in de Brabantdam.

Zoals steeds wordt er zoveel mogelijk gewerkt met lokale producten, waarvan ze een deel zelf gaan oogsten op een zelfplukboerderij in Gentbrugge.

Place to be: Brabantdam 100, Gent

Elisa1

Win een duurzame diamant bij Elisa Lee [6 tot 16 oktober]

Iedereen die tussen 6 en 16 oktober een afspraak inboekt om oud goud te hersmelten bij Elisa Lee, maakt kans om een duurzame diamant te winnen. Deze diamant zal worden verwerkt in een nieuw ontwerp uit oud goud (in samenspraak jou, natuurlijk). De winnaar zal bekend gemaakt worden op het einde van de Week van de Fair Trade!

Bezoek de website van Elisa Lee...

20181200_Just-Hazel-3

Deel een foto met je faire Just Hazel Feelgoodie(s) en maak kans op een Fairtrade tapijt (6-16 oktober)

Just Hazel vraagt je om een foto met jouw faire just hazel feelgoodie(s) te delen en @just.hazel.feelgood @fairtrade_belgium en @GentFairTrade_FairFashionFest te taggen.

Als je dat doet, krijg je een Fair Card!

Als ze meer dan 25 fair cards mogen uitdelen, dan verloten ze 1 fair tapijt, bij meer dan 50 fair cards, 2 faire tapijten, en bij meer dan 75 fair cards zijn er maar liefst 3 mogelijke winnaars waaronder ze 3 faire tapijten verdelen twv 60 eur/tapijt!

Waag je kans!

2021 kiddybips

Demo draagdoeken bij Kiddybips (9 oktober)

Tijdens deze workshop voor (toekomstige) jonge ouders en grootouders leer je de basisprincipes van het ergonomisch dragen van uw kindje, leer je verschillende types draagdoeken kennen en wordt er uitvoerig getoond hoe je deze kunt gebruiken.

Datum: 9 oktober, doorheen de dag

Place to be: kiddybips

Acties en kortingen

Yakshoot 4

Korting op alle aankopen bij Yak & Yeti (6-16 oktober)

Yak & Yeti geeft 10% korting op alle aankopen van 6 tot 16 oktober in hun winkel Yak en Yeti Fair wear, in de Mageleinstraat 13, en via hun online shop https://www.fairlytradedclothing.com

2021 HMC

Eerlijke kortingen bij Happy Monster Club [6-16 oktober]

Tijdens de week van de Fair Trade kan je bij Happy Monster Club genieten van kortingen op al onze Fairtrade t-shirts en body’s in de webshop met de kortingscode ‘FairTrade’. Daarnaast krijg je bij een bestelling vanaf €40 een gratis Fairtrade tote bag cadeau.

Bezoek de website...

2020 Wvd FT Chery Faso 2

15% korting op de Fiar Skincare producten van Chéry Faso [6 - 16 oktober]

Chéry Faso verwendt iedereen tijdens de Week van de Fair Trade met korting op hun hele gamma Fair Skincare producten. Gebruik de kortingscode FAIRSKINCARE van 6 tot en met 16 oktober om gebruik te maken van deze actie.

Bezoek de website...

2021 Vaude

Gratis koffiekop bij Vaude (6-16 oktober)

Bij Vaude wordt je in de watten gelegd met een handige koffietas bij jouw aankopen.

De details rond deze actie volgen snel.

2021 Good Wool Story

Good Wool Story helpt je jouw wollen kleding onderhouden (6-16 oktober)

Speciaal voor de Week van de Fair Trade, krijg je bij aankoop van een Fair Trade plaid van Good Wool Story, gratis een cederhouten onderhoudskam voor wol.

Bezoek de website...

LUCID Mr Manchette STRATIER 02 lage resolutie

Mr. Manchette lanceert een collectie hemden voor het hele gezin in samenwerking met Dieter Coppens (6-16 oktober)

Als de gezamenlijke passie groot genoeg is, vindt ze haar weg. Zo ook met het Gentse Mr. Manchette en Stratier, het creatieve bureau van Dieter Coppens en Tom Suykens. Samen ontwierpen we een ecologische en eerlijke collectie geïnspireerd door het thema bos. Dat zie je terug in de kleuren en de geborduurde details. Per verkocht item uit de collectie wordt een boom geplant. Want meer bos komt iedereen ten goede. De collectie wordt gelanceerd tijdens de Week van de Fairtrade.

Tijdens de Week van de Fairtrade krijg je 10% korting, niet enkel op deze collectie, maar op de volledige webshop. Gebruik hiervoor de code: FAIRGENT

2021 Marjan storme

Korting bij Marjan Storme (6-16 oktober)

Speciaal voor de Week van de Fairtrade geniet je van 5% korting op de webshop in ruil voor een wens met een tag.

Deel op Facebook of Instagram waarom jij een Marjan Storme wil en geniet van 5% korting op jouw volgende aankoop!

Negenduust 2

Korting op de Negenduust-collectie (6-16 oktober)

Voor Week van de Fair Trade krijg je 15% korting op alles van Negenduust. Gebruik hiervoor de code: fair10.

2020 ENTR

ENTR geeft je een Fairtradekoffie en -thee [6 tot 16 oktober]

Bij ENTR word je heel de Week van de Fair Trade verwend met een gratis Fairtradekoffietje of een -theetje bij jouw lunch.

Place to be: Ham 147, 9000 Gent

2021 Fauve

Puur genot bij Fauve Chocolade (6-16 oktober)

Fauve Chocolade staat voor eenvoud, puurheid en natuurlijk… Fair Trade. Tijdens de week van de Fair Trade ontvang je bij aankoop van 14€ een (h)eerlijk extraatje.

Place to be: Ingelandgat 21, 9000 Gent

Adama zeep 04

Gratis Fairtrade zeep bij Adama (6 - 16 oktober)

Ontvang bij elke bestelling boven de €20 een gratis Fairtrade zeepzakje t.w.v. €9.50 in de Week van de Fair Trade (6 tot 16 oktober).

Wil je graag ook eens een kijkje nemen in het atelier zelf? De deuren van Adama worden speciaal geopend op woensdag 6 oktober van 10u tot 15u.

Tijdens je bezoek krijg je gratis een klein zeepje mee naar huis.

Lamuzette

L'AmuZette pakt uit met Week van de Fair Trade-kortingen (6-16 oktober)

Bij L'AmuZette wordt je de hele Week van de Fair Trade in de watten gelegd met kortingen:

  • -10%* op O My Bag (lederwaren) - bij vooraankoop voor de embossing wordt deze 10% aangeboden in vorm van cadeaubon voor een volgende aankoop
  • -10%* op Hadithi (manden) - groter aanbod in de winkel dan op de webshop
  • -10%* op Original Home (kaarsen)

(*op voorradige producten, niet cumuleerbaar met klantenkaart, andere kortingen of voorafgaande bestellingen)

Bezoek de website...

2021 curiosa co

Vrouwelijke weggeefactie bij Curiosa & Co (6-10 oktober)

Fairtrade is ook vooral goed voor vrouwen, omdat zij (zeker in de modeindustrie) het gros uitmaken van de arbeidskrachten.

Curiosa & co verkoopt handgemaakre en eerlijke juwelen en hebbedingen die voornamelijk door vrouwen ontworpen en gemaakt zijn. Daarom dus voor Week van de Fairtrade deze vrouwelijke weggeefactie.

Deelnemen kan door van 6/10 tot 16/10 ons een bezoekje te brengen - bij aankoop maak je automatisch kans!

Place to be: Curiosa & co, Nederkouter 120