Nieuws

Blijf op de hoogte van de activiteiten, initiatieven en andere nieuwtjes van Gent Fair Trade.

Equita, lokale lekkernij met fairtrade accent!

De vrijwilligers van Oxfam Wereldwinkel Mariakerke lanceren hun eigen fairtradelimonade met LEF, Lokaal, Ecologisch en Fair. Ze spelen al een tijdje met het idee om een lekkere frisdrank op de markt te brengen die tegelijk lokaal geproduceerd wordt, in glazen flesjes wordt gebotteld en die gemaakt wordt van duurzame producten uit België en van hun fairtradepartners.

Ze stapten met het idee naar de familie Leyman. Die maken al bijna honderd jaar limonades in België onder de naam Christiana Bronnen. De natuurlijke mineraalwaters van Christiana Bronnen zijn erkend door de Hoge Gezondheidsraad van Europa en opgenomen als Vlaams Streekproduct door VLAM, VLAPAS, LEKKER OOST-VLAAMS. "Voor ons is de samenwerking tussen Oxfam en de familie Leyman echt een ideale match. Samen maken we een lokaal product, met een fair trade-twist.", aldus de Tony Alleman, één van de initiatiefnemers: "Samen zijn we dan ook tot Equita gekomen".

2020 Wvd FT OWW Mariakerke

Agave; een gezonder en ecologisch alternatief voor suiker

Equita kan je krijgen in drie smaken: Gember-limoen, Mojito en Tonic. Het wordt gezoet met Fairtradeagavesiroop uit Zapopan, een voorstad van Guadalajara in Centraal-Mexico. "Onze fairtradepartner in Mexico respecteert en waardeert het harde werk van hun arbeiders, en dat willen we graag ondersteunen." vertelt Tony, "Bovendien geeft agave meer smaak dan klassieke suiker. Hierdoor konden we het suikergehalte zeer laag houden, tot onder de 4%. Het heeft ook minder impact op de glucosespiegel dan suiker. Het is dus beter voor de mensen die het produceren en zij die het drinken".

En ook het milieu wint bij het gebruik van agave als alternatief voor suiker uit suikerbiet. "Voor de kweek van agave is geen irrigatie nodig, omdat het goed op halfdroge gronden kan groeien. Om agave voor 1 kg siroop te telen is 42 keer minder water nodig dan voor het suikerriet voor 1 kg suiker." stelt Tony, "We gebruiken ook uitsluiten biologische agavesiroop, zodat er minder chemicaliën in de natuur terechtkomen"

Actie tijdens de Week van de Fair Trade

De limonades komen in retourflesjes van 20cl en in retourbakken van 24 flesjes. Van 7 oktober tot 17 oktober, tijdens de week van de Fair Trade, krijg je in alle Gentse wereldwinkels bij aankoop vanaf 10 euro een flesje van deze limonades naar keuze gratis!

Behalve in alle Gentse Wereldwinkels, is EQUITA limonade ook nog te verkrijgen bij Akker & Ambacht, Treck Hostel, Bakker Klaas, Pietersbar, Drankenhandel De Hopduvel, Carrefour Mariakerke, De Koer, De Vieze Gasten, De Serre Mariakerke, OWW Deinze en Evergem.