Nieuws

Blijf op de hoogte van de activiteiten, initiatieven en andere nieuwtjes van Gent Fair Trade.

Kinderarbeid in chocoladesector blijft toenemen

Ghana en Ivoorkust produceren samen elk jaar ongeveer 60% van de wereldwijde cacaovoorraad. Hiervoor wordt in grote mate gebruik gemaakt van kinderarbeid. Dit is de harde realiteit van de cacao-industrie - en een sterke herinnering aan de realiteit waarmee Fairtrade wordt geconfronteerd bij onze inspanningen om de manier waarop de wereld zaken doet te veranderen, zo meldt Fairtrade International.

2020 Cacao Unsplash

Volgens een nieuw onderzoek doen er naar schatting meer dan 1,48 miljoen kinderen aan gevaarlijke kinderarbeid in Ghana en Ivoorkust. Fairtrade schat dat dit aantal waarschijnlijk hoger ligt.

"Ongeacht de variantie in berekeningen, zijn deze cijfers schokkend, vooral omdat het Harkin-Engel protocol dat kinderarbeid moest doen afnemen (ook wel het cacaoprotocol genoemd), nu al negentien jaar geleden opgemaakt werd. Helaas komen deze cijfers voor Fairtrade International niet als een verrassing.

Wat we zonder twijfel weten, is dat er in de cacaosector niet één enkele reden is voor het gebruik van kinderarbeid; in plaats daarvan zijn er veel complexe en onderling afhankelijke oorzaken. Armoede, lage lonen, tekorten aan arbeidskrachten, slechte arbeidsomstandigheden, zwakke betrokkenheid van de overheid, gebrek aan impactvolle onderwijskansen, onveilige scholen, uitbuiting en discriminatie, politieke onrust en conflict - en nu ook de effecten van COVID-19 - dragen allemaal bij aan het gebruik van kinderarbeid bij de West-Afrikaanse cacaoproductie.

Armoede en discriminatie blijven belangrijke krachten om kinderen naar de arbeidsmarkt en onveilige omgevingen te duwen. Wanneer boeren in armoede vastzitten, kunnen ze het zich niet veroorloven om te investeren in efficiëntere methoden om hun inkomen te verbeteren en moeten ze als zodanig hun toevlucht te nemen tot de goedkoopste vormen van kinderarbeid. Bovendien, wanneer de rechten van kinderen niet worden gerespecteerd, kan de afhankelijkheid van hun arbeid toenemen.", alsdus Fairtrade International

Beyond Chocolate moet transformatie naar duurzame chocolade in gang zetten

2020 OWW stationsacite

(foto: Fennabee)

"Belgische chocolade nog beter en nog duurzamer maken. Dat is de gezamenlijke ambitie van de Belgische chocolade- en retailsector, ’middenveld, sociale impactinvesteerders en universiteiten. Onder impuls van vicepremier en minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo ondertekenden ze vandaag in Antwerpen Beyond Chocolate, een partnerschap voor duurzame Belgische chocolade. Ze engageren zich onder meer om kinderarbeid aan te pakken, ontbossing tegen te gaan en te zorgen voor een leefbaar inkomen voor lokale cacaoproducenten." zo lazen we het in 2018 op de website van de Belgische overheid.

Tegen 2030 zou alle Belgische chocolade duurzaam moeten zijn, en zou een leefbaar inkomen garandeert voor de cacaoboeren.

"Wereldschokkend was zo’n initiatief niet. In de cacaosector bestaat er een 20 jaar lange traditie van beloftes en vrijwillige duurzaamheidsinitiatieven. Helaas bleven echte transparantie en impact telkens uit. Boeren krijgen nog altijd klappen door voortdurende prijsschommelingen, het kappen van regenwoud (voor cacao) neemt toe en kinderarbeid blijft alomtegenwoordig.", staat geschreven op de website van Oxfam Wereldwinkels.

Om die reden volgt Oxfam Wereldwinkels het engagement van Beyond Chocolate op de voet op. In 2019 verzamelden ze nog 24.538 handtekeningen van ongeruste consumenten die eisen dat de retailsector en de Belgische chocoladesector hun beloftes nakomen, en tijdens de Week van de Fair Trade werd een indrukwekkende actie gehouden aan verschillende grote treinstations in België.

Bart Van Besien, Oxfam-Wereldwinkels: “Beyond Chocolate moet leren uit de fouten van de voorgaande initiatieven en moet garanties inbouwen voor de cacaoboer. Een leefbaar inkomen is zo’n garantie. Met eerlijke prijzen en adequate begeleiding, moeten we ervoor zorgen dat boeren net dat stapje hoger komen en uitzicht krijgen op een waardig leven.”

Ben jij één van die vroege vogels die zich laat verleiden tot sintchocolade? Ontdek dan hier hoe je duurzame chocolade kan onderscheiden.