(foto: Fennabee)
"Belgische chocolade nog beter en nog duurzamer maken. Dat is de gezamenlijke ambitie van de Belgische chocolade- en retailsector, ’middenveld, sociale impactinvesteerders en universiteiten. Onder impuls van vicepremier en minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo ondertekenden ze vandaag in Antwerpen Beyond Chocolate, een partnerschap voor duurzame Belgische chocolade. Ze engageren zich onder meer om kinderarbeid aan te pakken, ontbossing tegen te gaan en te zorgen voor een leefbaar inkomen voor lokale cacaoproducenten." zo lazen we het in 2018 op de website van de Belgische overheid.
Tegen 2030 zou alle Belgische chocolade duurzaam moeten zijn, en zou een leefbaar inkomen garandeert voor de cacaoboeren.
"Wereldschokkend was zo’n initiatief niet. In de cacaosector bestaat er een 20 jaar lange traditie van beloftes en vrijwillige duurzaamheidsinitiatieven. Helaas bleven echte transparantie en impact telkens uit. Boeren krijgen nog altijd klappen door voortdurende prijsschommelingen, het kappen van regenwoud (voor cacao) neemt toe en kinderarbeid blijft alomtegenwoordig.", staat geschreven op de website van Oxfam Wereldwinkels.
Om die reden volgt Oxfam Wereldwinkels het engagement van Beyond Chocolate op de voet op. In 2019 verzamelden ze nog 24.538 handtekeningen van ongeruste consumenten die eisen dat de retailsector en de Belgische chocoladesector hun beloftes nakomen, en tijdens de Week van de Fair Trade werd een indrukwekkende actie gehouden aan verschillende grote treinstations in België.
Bart Van Besien, Oxfam-Wereldwinkels: “Beyond Chocolate moet leren uit de fouten van de voorgaande initiatieven en moet garanties inbouwen voor de cacaoboer. Een leefbaar inkomen is zo’n garantie. Met eerlijke prijzen en adequate begeleiding, moeten we ervoor zorgen dat boeren net dat stapje hoger komen en uitzicht krijgen op een waardig leven.”
Ben jij één van die vroege vogels die zich laat verleiden tot sintchocolade? Ontdek dan hier hoe je duurzame chocolade kan onderscheiden.