Nieuws

Blijf op de hoogte van de activiteiten, initiatieven en andere nieuwtjes van Gent Fair Trade.

Solutions: Wat kan jij doen om duurzamer te zijn?

Tips voor consumenten

IMG 5605

Tijdens de Fashion Revolution Week hebben we de vele problemen in de mode-industrie gepinpoint. Grote fast fashion ketens moeten zich bewust worden van waar hun producten worden gemaakt, door wie, onder welke omstandigheden en tegen welk loon.

Maar wat kan jij nu zelf doen om duurzamer om te gaan met jouw kledingstukken? Wij geven je alvast enkele tips mee om jouw steentje bij te dragen.

1. CONSUMINDER

Hoeveel kledingstukken koop jij jaarlijks? Meer dan 20? Dan kan het wel eens zijn dat je veel kledingstukken slechts een paar keer draagt of gewoonweg niet echt nodig hebt. Probeer een duurzamere levensstijl aan te vatten door minder items aan te kopen. Het is een uitdaging, maar we beloven je dat deze uitdaging loont. Stap af van het denken in kledingtrends en focus je op 2 collecties: winter en zomer.

Er is zeker niets mis met grote ketens binnen te stappen om inspiratie op te doen over de lopende trends. Doe deze inspiratie op en verlaat de winkel zo snel mogelijk om duurzame alternatieven te zoeken. Tweedehandswinkels, lokale winkels, fair trade winkels of rommelmarkten zijn enkele ideetjes om duurzaam te shoppen.

Bedenk je daarnaast misschien ook eens of je met al jouw huidige stukken geen combinaties kan maken die je nog nooit hebt uitgeprobeerd. Een leuke creatieve bezigheid waarbij je zelf als fashion stylist aan de slag kan gaan. Vaak ontdek je op deze manier nog toffe nieuwe outfits, gecombineerd uit oudere kledingstukken. Haal het maximale uit een minimalistische kledingkast!

2. HERSTEL UW KLEDIJ

Je hebt ongetwijfeld al eens een (ongelukkig) moment gehad dat jouw jeansbroek is gescheurd of dat je met jouw favoriete gebreide trui bleef steken achter de deurklink waardoor er nu een paar woldraden niet goed zitten. Herkenbaar?

Jouw eerste instinct zou misschien zijn om die broek weg te gooien, 'want die is toch kapot'. Toch denk je in het vervolg beter 2 keer na vooraleer je dat doet. Misschien is er wel een goede kleermaker in jouw buurt? In plaats van jouw kleding meteen weg te smijten, kan je eens kijken of een kleermaker die niet kan herstellen. Zo verklein je de afvalberg en kan je jouw favoriete kledingitems nog een paar jaar dragen!

3. DEEL JOUW KENNIS

In de wereldlijke context van de klimaatverandering is het zeker geen overbodige moeite om je te verdiepen in de wereld van de modesector. Van de ontginning/ teelt tot het verbruik van jouw item wordt een heel proces doorlopen.

Hoe zit deze mode-industrie in elkaar? Waar zijn er duurzame alternatieven mogelijk en wie gebruikt ze? Er is zoveel kennis te vergaren, daag jezelf uit om op onderzoek te gaan. Verdiep je in literatuur of bekijk online video's van mensen die hier kennis van hebben. Als je niet weet waar te beginnen, zijn hier alvast 4 kijktips die we hebben opgelijst.

4. LET OP FAIR LABELS

Greenwashing is in de mode. Vele merken proberen vandaag de dag ethisch over te komen om meer consumenten aan te trekken, maar dat ze weldegelijk ethisch zijn is niet altijd de waarheid.

Probeer tijdens jouw bezoek aan de winkels te letten op welke gecertificeerde labels er te vinden zijn op de kledingstukken. Er zijn diverse labels met diverse betekenissen. Weet je niet wat ze betekenen? We hebben speciaal voor jou een overzicht gemaakt van welke labels er bestaan en wat deze betekenen. Zo kan je in het vervolg bewuster shoppen!

5. KWALITEIT > KWANTITEIT

Kies voor kwaliteit boven kwantiteit. Probeer oog te hebben voor kwaliteitsvolle kledingstukken en kijk verder dan enkel het esthetische. Je kan kwaliteit vaak herkennen aan de soort stoffen die werden gebruikt om het product te vervaardigen.

Probeer daarnaast ook om jouw nieuwe kleren met zorg te dragen. Daardoor ga je ook minder nood hebben aan het steeds aankopen van nieuwe kledij ter vervanging van oudere, afgesleten stukken. Draag ze met liefde en zorg en je zal merken dat ze langer in goede staat blijven.

Meer interessante leestips

Geef je kleding een langer leven

In dit artikel kom je te weten hoe kledingherstellers bijdragen tot een betere textielwereld.

6 fair fashionistas getuigen "20 kledingstukken per jaar, veel of weinig?"

Hoe eenvoudig is het om slechts 20 kledingstukken per jaar te kopen? 6 vrouwen tonen aan dat dit mogelijk is. Ontdek hun ervaringen in het artikel!

Emilia Cantero (Mixua): 'Ook jij kan een positief rolmodel worden'

Emilia ging op Eco Tour door Gent en geeft 3 tips mee over hoe jij ethische keuzes kan maken bij het aankopen van nieuwe kledij.

6 labels die je moet kennen als je Fair Fashion wil kunnen herkennen.

Hoe herken je duurzame kleding in de winkels? Wij tonen je 6 gecertificeerde labels die op uw kledingproducten vermeld zouden kunnen staan en wat deze betekenen.

8 tips om groene initiatieven te onderscheiden van greenwashing

Greenwashing is in de mode. Hoe kan je het verschil herkennen tussen duurzame beloftes en slimme marketing? Deze vraag wordt door 4 kenners beantwoord in het artikel.

(Foto's op deze pagina: door Sonia De Gendt en Elisa Sanvito)